Uitroeien die handel!

Strijd jij mee voor een gifvrij Friesland?

De natuur heeft onze hulp nodig; het gaat niet goed met het leven om ons heen. In Friesland gebruiken ze maar liefst 20.000 kilo pesticiden per jaar. Pesticiden zijn chemicaliën die worden gebruikt tegen insecten en plantenziekten, ze zijn schadelijk voor natuur, maar ook voor onze gezondheid.

Maar laten we ook eerlijk zijn: soms zijn die groene aanslag, het onkruid, of ongewenste dieren gewoon onwijs irritant. Gelukkig bestaan er ook manieren om deze uit te roeien zonder gif.

Zout en azijn kunnen geen kwaad, toch?

Hoewel je niet de enige bent die dit denkt, is het tegendeel echter waar. Azijnzuur is schadelijk voor waterorganismen en zout zorgt voor verzilting van de bodem. Dus gebruik deze populaire bestrijdingsmiddelen liever niet.

Wat kun je wel doen?

Het allermooiste is om de natuur gewoon de natuur te laten. Chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin hebben vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er gifvrije methoden om groene aanslag, onkruid en dieren te bestrijden! Check hieronder de gratis tips

Onkruid

Onkruid is eigenlijk gewoon de groei van planten op de verkeerde plek. Wist je dat sommige soorten eetbaar zijn en belangrijk zijn voor insecten? Veel bestrijdingsmiddelen op de markt maken geen onderscheid en doden alles. Vaak ook alleen de bovengrondse delen van het onkruid, waardoor het steeds terugkomt.

Maar wat kun je dan wél doen tegen onkruid?

Weg met de wildgroei

Pak de grotere onkruiden aan door ze met de hand te verwijderen. Hoe sneller je het weghaalt, hoe minder diep de wortels zitten. En als je de wortels meeneemt, stop je de groei meteen. Weg is dan echt weg

Laat de aarde ademen

Gebruik een schoffel om de bovenste laag van de grond los te maken en onkruid gemakkelijk te verwijderen. Schoonmaken wordt een eitje met een simpele hark.

Top-tip: Op een zonnige dag is het onkruid nog makkelijker te verwijderen. Laat het vuil een uurtje liggen na het schoffelen en hark het dan weg. Zo gepiept!

Aanpakken bij de wortel

Soms is het nodig om onkruid compleet te verwijderen door te steken, vooral bij hardnekkige soorten zoals zevenblad. Na het steken, verwijder je handmatig de rest van de wortels. Zo hou je de controle over jouw groene oase.

Van welke beestjes heb je last?

Laten we het hebben over slakken, want eigenlijk zijn het best fascinerende beestjes!

Helaas terroriseren slakken vaak ook plantjes. Maar voordat je naar het gif grijpt, bedenk dan dat gif geen onderscheid maakt. Het doodt naast de slakken, ook de nuttige! Ook niet te vergeten: de schade aan de bodem en het gevaar voor huisdieren als ze in aanraking komen met producten die metaldehyde bevatten.

Dus, wat kun je dan wél doen tegen slakken?

Bescherm jouw planten voor maar 25 cent

Snijd de bovenkant van de plastic flessen af en plaats ze daarna als beschermende omhulsels rond jouw kwetsbare planten.

Ook slakken houden van bier

Je kunt plastic flessen gebruiken als slakkenval, door ze half in de grond te begraven en te vullen met bier. De slakken houden wel van een biertje en worden zo dus naar de val gelokt. Eenmaal in de bierval kunnen ze niet meer ontsnappen en zijn jouw planten veilig!

Hou ze op afstand met deze superhelden-planten

Soms is voorkomen beter dan genezen, kies daarom voor slak-afstotende planten in je tuin. Enkele voorbeelden van deze anti-slak planten zijn:

Salie, Tijm, Lavendel, Goudsbloem & Afrikaantjes

Deze planten hebben vaak sterke geuren of texturen waar slakken niet van houden, waardoor ze je tuin uitstekend kunnen beschermen tegen slakkenvraat.

Ontdek de wonderlijke wereld van mieren, kleine maar krachtige bondgenoten in jouw tuin!

Wist je dat ze niet alleen dode insecten opruimen, maar ook bladluizen verorberen? Maar goed, laten we het hebben over mierenbestrijding. Veel producten in de winkel beloven een oplossing, maar bevatten stoffen die schadelijk zijn voor waterdieren, met langetermijneffecten.

Dus, hoe houd je de mieren uit je tuin?

Bouw barrières van je koffie-prut

Als je koffiedik rond de ingang van de mierennesten strooit, raken hun paden verstoord en schrikt de koffiegeur de mieren af, waardoor ze ontmoedigd worden om hun nesten te betreden. Ook kun je koffiedik vermengen met water om een natuurlijk mierenafstotend middel te maken dat je op dichtbevolkte mierengebieden kunt spuiten.

Een gloeiendhete oplossing

Door kokend water rechtstreeks in mierennesten te gieten, kun je de de populatie verminderen. Niet alleen doodt het gloeiendhete water de mieren, het verstoort ook de structuur van hun nest. Maar wees voorzichtig: je wilt geen schade aan buurplanten of andere bodemorganismen toe te brengen, toch? 😉

Laten we de fascinerende wereld van insecten verkennen!

Planten trekken een divers publiek aan, van nuttige tot minder gewenste zoals bladluizen. Gelukkig helpen natuurlijke bondgenoten zoals lieveheersbeestjes, egels, wespen en vogels ons alvast een handje met de bladluis, door ze op te peuzelen. Veel bestrijdingsmiddelen bevatten schadelijke stoffen voor waterleven en andere nuttige insecten.

Dus, hoe kan je het beste omgaan met bladluizen?

Huis, tuin en keukenmiddeltjes to the rescue

Maak een anti-bladluis spray door water en afwasmiddel te mengen, waarbij je één theelepel afwasmiddel mengt met één liter water. Spuit dit mengsel rechtstreeks op de bladluizen om ze te verstikken en af te weren.

Azijn is niet fijn

Gebruik geen azijn of andere oliën als bladluis-sprays! Deze doden alle insecten, niet alleen de slechte. Gebruik hiervan kan de biodiversiteit negatief beïnvloeden en ons ecosysteem uit balans brengen.