100% mogelijk gemaakt door de Esdoorn

DE BEUK ERIN

Konijnen en reeën zijn gek op zijn bladeren. Vliegen en vlinders zijn dol op zijn bloemen. Meubelmakers en instrumentenbouwers lopen weg met de fijne, harde structuur van zijn hout. De esdoorn is een populair figuur.

Nou ja, figuur. De esdoorn is een uitgebreide familie van wel 150 variëteiten. Van imposante Vikingen, in de bossen van Noorwegen, tot de sierlijke Japanse esdoorn in je Nederlandse achtertuin. De grotere soorten leveren hout van hoge kwaliteit. Oud-Germaanse jagers maakten er speren van. Eigentijdse knutseleraars maken er stoere meubels, vloeren en betimmeringen mee. Want hout van de esdoorn kan een stootje hebben.

Wat moet je met hout als je helemaal gek bent van metal? Als je op zaterdagavond gaat headbangen bij de opzwepende uithalen van gierende gitaren? Houd je hoofd komend weekend heel even stil en zoom in op de slanke hals van de elektrische leadgitaar. Driemaal raden uit welk hout die gesneden is. Hoe harder het hout, hoe ruiger de galm. De beuk erin! Of nee, niet de beuk, de esdoorn.

ZONDER BIODIVERSITEIT VALT ER NIKS TE BELEVEN