Wat is eigenlijk het probleem?

En wat dan nog?

De biodiversiteit in Nederland holt snel achteruit. En wat dan nog? Nou, dat kan vervelende gevolgen hebben. Het gaat namelijk niet over dat ene bloemetje. Of een insect meer of minder. Het gaat om de unieke wisselwerking tussen alles wat in onze directe omgeving groeit, bloeit, krioelt, kruipt, vliegt, bestuift, zwemt en bevrucht. Zonder die samenhang valt er niks te beleven.

Neem zo’n gladde jongen als de regenworm. Die verzet ongelooflijk veel werk. In samenwerking met goedaardige aaltjes, schimmels en bacteriën, waar je met het blote oog niets van ziet, maakt hij de grond vruchtbaar, luchtig en gezond. Zodat er groenten en granen kunnen groeien. Daardoor kunnen wij een biertje drinken en genieten van een pasta pesto. 

Biodiversiteit staat voor de variatie in plant- en diersoorten en alle andere levensvormen in een bepaald gebied. Hoe groter de afwisseling, hoe rijker en gezonder het gebied is. De biodiversiteit houdt de natuur in balans, zodat wij ons lekkere leventje kunnen leven.

  • Om eten te produceren, hebben we vruchtbare grond en zuiver water nodig. En bijen, voor de bestuiving!
  • Willen we blijven ademen en nog lang en gelukkig leven, dan hebben we zuivere lucht nodig. Planten en bomen leveren zuurstof.
  • Voor leuke mode hebben we natuurlijke stoffen nodig, zoals katoen, wol en zijde.
  • Willen we iets maken of bouwen, dan zijn we nergens zonder hout.
  • Om te genieten van de natuur, moet er wel natuur zijn.

Punt gemaakt. De biodiversiteit is direct van invloed op de kwaliteit van ons dagelijkse doen en laten. Daarom is het best een eng verhaal dat de biodiversiteit overal ter wereld onder druk staat. Ook in Nederland. In de Europese Unie bungelen we zelfs onderaan de biodiversiteitsladder. Laten we dat gebeuren? Of lossen we dat samen op?