De natuur heeft onze hulp nodig, want het gaat niet goed met al het leven om ons heen. In Friesland alleen al gebruiken we zo’n 20.000 kilo aan pesticiden. Dit gif tast niet alleen onze natuur aan, maar belandt zelfs in ons eigen lichaam via voeding en water.
Pesticiden zijn chemicaliën die worden gebruikt om insecten en ziekten in planten te bestrijden. Maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor de natuur en onze gezondheid. Vooral slakken- en onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat en ijzersulfaat veroorzaken problemen. Het gebruik ervan kan de grond, het water en de lucht vervuilen, wat niet alleen slecht is voor dieren en planten, maar ook voor ons. Bovendien kunnen pesticiden achterblijven op ons voedsel en drinkwater, waardoor onze gezondheid in gevaar kan komen.
Hoewel je niet de enige bent die dit denkt, is het tegendeel echter waar. Azijnzuur is schadelijk voor waterorganismen en zout zorgt voor verzilting van de bodem. Beiden zijn dus erg slecht voor onze natuur en zaaien dood & verderf in jouw tuin.
Azijnzuur als basis voor onkruidbestrijding is namelijk schadelijk voor waterorganismen. Daarom adviseren we om deze middelen niet te gebruiken in de buurt van water, afvoerputjes en riolen. Bovendien is azijn schadelijk voor bijen en andere bestuivende insecten. Gebruik het dus niet bij bloeiende planten om deze nuttige diertjes te beschermen.
Het gebruik van zout zorgt voor verzilting van de bodem, wat lang niet alle planten aankunnen. Zelfs bomen en struiken op afstand kunnen schade aan hun wortels ondervinden en daaronder lijden. En je wilt natuurlijk niet de rijdende rechter voor je deur hebben staan, omdat de rozenstruik van de buurvrouw jouw zoutgebruik niet overleefd heeft.
Het allermooiste is om de natuur gewoon de natuur te laten. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin gaat namelijk verder dan alleen die paardenbloem tussen de tegels. Als je bijvoorbeeld slakken bestrijdt, hebben egels niets te eten. Zo staat in de natuur alles met elkaar in verbinding. Bovendien komt veel gif in de bodem en het grondwater terecht die zo vervuild raken.
Maar laten we ook eerlijk zijn: soms zijn die groene aanslag, het onkruid, of bepaalde dieren gewoon onwijs irritant. Gelukkig bestaan er ook manieren om deze uit te roeien zonder gif.
Heel simpel. Klik op de knop hieronder om erachter te komen hoe je jouw tuin milieuvriendelijk (én gemakkelijk) helemaal klaar voor de zomer kunt maken!