100% mogelijk gemaakt door de Lisdodde

COOL!

Mensen met een vijver in de tuin weten hem op waarde te schatten, de Lisdodde of Typha. Als hij bloeit, is hij herkenbaar aan opa’s ‘stinksigaar’, op het topje van de stengels. Hij is decoratief en nuttig. Je ziet hem ook in de natuur. Aan de rand van rustieke watertjes.

De grote lisdodde is een dappere oever- en moerasplant en een karakteristieke verschijning in het Nederlandse riet- en waterlandschap. Wat je daar ziet, aan de oever, waar je bent neergestreken voor een picknick, is niet meer dan het topje van de ijsberg. De groei en vertakking voltrekken zich in het geniep, in de ondergrondse wortelstokken. Ze leiden een lang en vruchtbaar leven.

Je picknick met smaak weggewerkt en zin in een verkoelende duik? Kleren uit en het water in. Niks te vrezen. Waar de lisdodde zich uitstrekt aan de oevers van een verleidelijke vijver, is het natuurwater van topkwaliteit. Dat is nou het slimme van biodiversiteit. Die zet oeverplanten in voor de waterzuivering. Daar geniet jij van op een snikhete zomerdag. Gratis en voor niets.

ZONDER BIODIVERSITEIT VALT ER NIKS TE BELEVEN