100% mogelijk gemaakt door de Rubberboom

LIEFDE ZONDER ZORGEN

Soepele fietsbanden, stoere kaplaarzen. Een doos vol elastiekjes. Stoute stoeispeeltjes, stuiterballen. Een veilige medische handeling dankzij latex handschoenen. Schoenzolen, trillingsdempers, een gummetje. Je staat er niet bij stil, maar het groeit allemaal aan de rubberboom.

Hij wortelt in de tropen, de rubberboom. De bekendste is de Braziliaanse, de Hevea brasiliensis. Hij wordt wel 30 meter hoog en draagt vruchten. Daar kun je niks mee, met die vruchten, maar ze zijn wel belangrijk. Als ze open knallen, schieten er zaden uit. Dat levert weer nieuwe rubberboompjes op. Ze zijn geliefd vanwege hun bast. Die kun je ‘melken’. Het afgetapte, latexhoudende melksap is de basisgrondstof voor natuurlijk rubber.

Van rubber worden sinds mensenheugenis onvoorstelbaar veel producten gemaakt. Oók producten die horen bij de essentie van biodiversiteit – het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes en de wegschietende zaden. Dankzij de rubberboom kun je veilig en gevarieerd genieten van de liefde en de bestuiving nog wat uitstellen.

ZONDER BIODIVERSITEIT VALT ER NIKS TE BELEVEN