Slimme lifehacks om je tuin helemaal klaar voor de zomer te maken, wie wil dat nou niet? Goed nieuws, hieronder kun je ze vinden. Per thema staan er een aantal tips klaar om je te helpen jouw tuin op een simpele en milieuvriendelijke manier te onderhouden. Pluk er de vruchten van, want zo houd je niet alleen de biodiversiteit in stand, maar bespaar je ook nog eens eens heleboel tijd en geld.
Onkruid is eigenlijk gewoon de groei van planten op de verkeerde plek.
Het groeit waar je het niet wilt, tussen je gras, planten of zelfs tussen tegels of grind. Maar wist je dat sommige soorten zelfs eetbaar zijn en belangrijk zijn voor insecten? Veel bestrijdingsmiddelen op de markt maken geen onderscheid en doden alles. Dan vaak ook alleen de bovengrondse delen van het onkruid, waardoor het steeds terugkomt.
Maar wat kun je dan wél doen tegen onkruid?
Pak de grotere onkruiden aan door ze met de hand te verwijderen. Hoe sneller je het weghaalt, hoe minder diep de wortels zitten. En als je de wortels meeneemt, stop je de groei meteen. Weg is dan echt weg
Gebruik een schoffel om de bovenste laag van de grond los te maken en onkruid gemakkelijk te verwijderen. Schoonmaken wordt een eitje met een simpele hark.
Top-tip: Op een zonnige dag is het onkruid nog makkelijker te verwijderen. Laat het vuil een uurtje liggen na het schoffelen en hark het dan weg. Zo gepiept!
Soms is het nodig om onkruid compleet te verwijderen door te steken, vooral bij hardnekkige soorten zoals zevenblad. Na het steken, verwijder je handmatig de rest van de wortels. Zo hou je de controle over jouw groene oase.
Laten we het hebben over slakken, want eigenlijk zijn het best fascinerende beestjes!
Helaas terroriseren slakken vaak ook je net gekochte jonge plantjes. Maar voordat je naar het gif grijpt, bedenk dan dat gif geen onderscheid maakt. Het doodt naast de vervelende slakken, ook de nuttige! Ook niet te vergeten: de schade aan de bodem en het gevaar voor huisdieren als ze in aanraking komen met producten die metaldehyde bevatten.
Dus, wat kun je dan wél doen tegen slakken?
Snijd de bovenkant van de plastic flessen af en plaats ze daarna als beschermende omhulsels rond jouw kwetsbare planten.
Je kunt plastic flessen gebruiken als slakkenval, door ze half in de grond te begraven en te vullen met bier. De slakken houden wel van een biertje en worden zo dus naar de val gelokt. Eenmaal in de bierval kunnen ze niet meer ontsnappen en zijn jouw planten veilig!
Soms is voorkomen beter dan genezen, kies daarom voor slak-afstotende planten in je tuin. Enkele voorbeelden van deze anti-slak planten zijn:
Salie, Tijm, Lavendel, Goudsbloem & Afrikaantjes
Deze planten hebben vaak sterke geuren of texturen waar slakken niet van houden, waardoor ze je tuin uitstekend kunnen beschermen tegen slakkenvraat.
Ontdek de wonderlijke wereld van mieren, kleine maar krachtige bondgenoten in jouw tuin!
Wist je dat ze niet alleen dode insecten opruimen, maar ook bladluizen verorberen? Maar goed, laten we het hebben over mierenbestrijding. Veel producten in de winkel beloven een oplossing, maar bevatten stoffen die schadelijk zijn voor waterdieren, met langetermijneffecten.
Dus, hoe houd je de mieren uit je tuin?
Als je koffiedik rond de ingang van de mierennesten strooit, raken hun paden verstoord en schrikt de koffiegeur de mieren af, waardoor ze ontmoedigd worden om hun nesten te betreden. Ook kun je koffiedik vermengen met water om een natuurlijk mierenafstotend middel te maken dat je op dichtbevolkte mierengebieden kunt spuiten.
Door kokend water rechtstreeks in mierennesten te gieten, kun je de de populatie verminderen. Niet alleen doodt het gloeiendhete water de mieren, het verstoort ook de structuur van hun nest. Maar wees voorzichtig: je wilt geen schade aan buurplanten of andere bodemorganismen toe te brengen, toch? 😉
Laten we de fascinerende wereld van insecten verkennen!
Planten trekken een divers publiek aan, van nuttige tot minder gewenste zoals bladluizen. Gelukkig helpen natuurlijke bondgenoten zoals lieveheersbeestjes, egels, wespen en vogels ons alvast een handje met de bladluis, door ze op te peuzelen. Veel bestrijdingsmiddelen bevatten schadelijke stoffen voor waterleven en andere nuttige insecten.
Dus, hoe kan je het beste omgaan met bladluizen?
Maak een anti-bladluis spray door water en afwasmiddel te mengen, waarbij je één theelepel afwasmiddel mengt met één liter water. Spuit dit mengsel rechtstreeks op de bladluizen om ze te verstikken en af te weren.
Gebruik geen azijn of andere oliën als bladluis-sprays! Deze doden alle insecten, niet alleen de slechte. Gebruik hiervan kan de biodiversiteit negatief beïnvloeden en ons ecosysteem uit balans brengen.